Factori de mediu

Controlul umidităţii şi al temperaturii, a luminii, trebuie să fie în permanenţă realizat. Aceşti factori şi un mediu sănătos sunt coordonatele esenţiale pentru derularea procesului reproductiv la melc, jucând un rol însemnat şi în clocirea ouălelor depuse de melci.

 

UMIDITATEA

Melcul trebuie să-şi menxţină un echilibru permanent între apa din ţesuturi şi umiditatea relativă a mediului pentru realizarea unor conddiţii optime de reproducere şi de creştere. Melcul este capabil să absoarbă şi să elimine apa prin porii aflaţi în piele, acest comportament declanşându-se imediat funcţie de condiţiile la care este supus. Eşecul în creşterea melcilor poate surveni dacă nu sunt întrunite în permanenţă condiţiile de umiditate necesare.

 

TEMPERATURA

Controlul temperaturii reprezintă un alt factor critic capabil să influenţeze activitatea melcului. Helix aspersa preferă condiţiile de 20°C, la o temperatur depăşeşte 30°C acesta îşi va înceta activitatea prin secreţia unui mucus ce închide cochilia cu un acoperiş temporar denumit operculum. Acest comportament se petrece şi în cazul în care temperaturile scad sub 6°C, iar la 0°C melcul îşi va întrerupe orice funcţie, putând chiar să moară.

 

LUMINA

Lumina influenţează comportamentul melcilor în relaţie cu anotimpurile, aşa înct în raport cu procesul reproductiv reprezintă un factor important care este necesar a fi controlat.

După mai mulţi ani de observare atentă şi de cercetare realizată de profesori eminenţi şi de zoologi, au fost determinate regimurile de lumină şi de temperatură, precum şi nivelele de umiditate pentru a se realiza condiţii de optim Pentru creştere şi înmulţire.

În tabelul ce urmează sunt indicate formulele optime Pentru condiţiile atmosferice necesare favorizării reproducerii.

 

 

 

ZI

NOAPTE

Durata iluminării

18 ore

6 ore

Temperatura

20°C

17°C

Umiditatea

75%

90%