Hrănirea

Melcii consumă cantităţi importante de hrană; aceasta reprezintă până la 40% din greutatea întregului corp în decursul a 24 ore, mai ales în timpul perioadei sale de activitate. Melcii vor consuma mult mai ales în timpul primăverii dacă mâncarea este la discreţie, pentru a compensa pierderea de greutate datorată perioadei de hibernare.

Melcii sunt legaţi de teritoriu şi vor rămâne tributari locului dacă acolo găsesc suficientă hrană.

Crescătorul de melci trebuie să le asigure dispunerea hranei cu dispersare teritorială pentru ca aceştia să nu fie obligaţi a-şi cheltui energie deplasându-se după hrană. Procedând astfel, rata de creştere este sporită şi rezultatele sunt mai bune decât cele ce se obţin în condiţii de sălbăticie.

Fermele de melci din întreaga lume folosesc hrană preparată special de unele firme ce activează în industrie. Hrana este asemănătoare nutreţurilor folosite la găini, apărând ca tablete.

 

Cerinţe nutriţionale şi regimuri de alimentaţie

Pentru un crescător de melci ce doreşte să obţină producţie la nivel comercializabil, îi este necesară folosirea unei formule care să-i asigure întregul complex nutriţional necesar, pentru a obţine o creştere rapidă şi o greutate a corpului produsului maximă.

După mulţi ani de cercetări susţinute, şi dincolo de utilizarea multiplelor formule disponibile pe piaţă, s-au descoperit principalele ingrediente ce trebuie incluse pentru a obţine o dietă echilibrată capabilă să îmbunătăţească capacitatea animalului de a transforma hrana ingerată în cantitatea maximă ce ridică greutatea, după cum rezultă din formula:

 

Nivel de proteine 10 – 16%

Vitamina A – 4000 de unităţi internaţionale per kg

Vitamina B1 – 3,75 mg/kg

Vitamina D – 900 UL/kg

Vitamina E – 11 mg/kg

CaCO3 (30 – 40% Ca) sub formă de făină de calcar

Bicarbonat de fosfor

 

Nivelul de proteine din hrană indică cantitatea de nutreţuri pentru rata de greutate: cu cât nivelul de proteine este mai mare, cu atât mai repede melcul va creşte în greutate. Includerea vitaminelor şi mineralelor în formula de alimentaţie a melcilor este necesară menţinerii creşterii şi digerării proteinelor, iar nivelul de calcar este important pentru dezvoltarea cochiliei mecului, dar şi în ceea ce priveşte rata de creştere.

 

 

 

 

Hrana ingerată de Helix Aspersa – consum mediu zilnic

 

Stadiul

Greutate

[gr]

Grame de hrană zilnică

Perioada de creştere

0,5

3

5

0,04

0,07

0,1

Hibernarea

Debutul

 

10

 

0,36

În timpul hibernării

10

0,1

 

NB: Nu toţi melcii vor consuma aceeaşi cantitate de hrană zilnic, aşa încât tabelul prezintă doar cantitatea medie consumată de 1 melc în 24 de ore.

 

Tipuri de hrană

Crescătorul de melci poate să îşi prepare singur hrana pentru melci, dacă urmează liniile directoare ale ghidului nutriţional, dar are la dispoziţie şi produse agricole comercializate care respectă formula de bază.

Tabletele pentru găini care se produc în Australia sunt foarte asemănătoare cu cerinţele de alimentaţie necesare a fi întrunite în cazul melcilor, însă acestea trebuie sfărâmate în praf fin pentru ca melcii să nu consume prea multă energie în procesul de masticaţie. Tabletele sfărâmate pot fi folosite ca hrană atât pentru melcişori cât şi pentru melci.

Melcilor nu trebuie să le fie administrate alimente ce conţin antibiotice sau hormoni ce stimulează creşterea.

Mai jos sunt indicate 2 formule de alimentaţie pentru melci ce au la bază tabletele pentru găini:

 

  1. terci fript: 7% tărîţe, 52% cereale, 16% soia, 18% sorg, 7% făină de calcar (40% Ca).
  2. 2. Tablete pentru găini zdrobite în straturi ce conţin: 5% făină de peşte, 10% cereale, 15% soia, 20% sorg, 43% orz, 7% făină de calcar (40% Ca).

Cele 2 formule indicate trebuie măcinate şi amestecate temeinic înainte a le fi administrate melcilor. Acestora trebuie să le fie disponibilă o cantitate de mâncare necesară pentru 2-4 zile.

În mediul melcilor, igiena este un termen imperios necesar a fi menţinut la cote înalte pentru a împiedica pătrunderea dăunătorilor sau infecţiilor, aşa încât jgheaburile de alimentare vor trebui curăţate în permanenţă.

Pentru curăţarea lor se poate folosi o soluţie slabă de hipoclorit de sodiu, dar acestea trebuie apoi clătite bine cu apă pentru a fi elminată orice urmă de substanţă chimică, ca dealtfel orice reziduu rămas capabil să omoare melcii.

O estimare precisă realizată în urma cercetărilor realizate în Franţa, indică pentru obţinerea a 1 kg de melci, ca necesară o cantitate de 1,7 kg hrană uscată. Această cifră foloseşte în calculul necesar oricărui întreprinzător dornic să îşi înfiinţeze o fermă de melci. Dincolo de acest consum, melcii se vor hrăni şi cu vegetaţia aflată în suprafaţa pepinierei şi în cea destinată creşterii.practicarea unei culturi variate va asigura diferenţierea dietei melcilor, precum şi locuri de adăpostire, dacă lungimea plantelor diferă.

Nu se pot utiliza sub nici o formă spray-uri chimice sau de praf pentru vegetaţia plantată, deoarece ar putea afecta sănătatea melcilor, putând cauza chiar decesul acestora.

Melcii vor ieşi noaptea să se hrănească deoarece umiditatea şi scăderea temperaturii sunt potrivite niveluli necesar acestora pentru a se activa, fiind în această erioadă apăraţi şi împotriva prădătorilor. Jgheaburile de alimentare trebuie să fie acoperite de către panourile din cherestea necesare melcilor pentru a se odihni în timpul zilei, deoarece orice umezeală ce va ajunge la hrană o va deteriora şi aceasta nu va mai fi consumată de către animale.